Zet je team op 1 – juist als er geen stront aan de knikker is!

In mijn vorige blog heb ik je meer verteld over wat teamcoaching precies inhoudt en wat dit voor jouw team zou kunnen betekenen. Nu wil ik je graag meenemen in een gedachtenpatroon dat veel teammanagers en leidinggevenden hebben:

“Teamcoaching, dat zet je toch in als je team in de problemen zit? Als de mensen in je team niet met elkaar door een deur kunnen, de samenwerking stroef loopt, de resultaten niet behaald worden of de communicatie steeds mis gaat?”

Ja, dat zijn veelal de redenen waarom er wordt gekozen een teamcoach in te vliegen, om de schade te beperken, mensen weer bij elkaar te brengen en de problemen op te lossen.

Maar dat vind ik jammer! Want, wat als deze ellende jou en je team bespaard kan blijven? Tja als je daarover nadenkt, zou iedereen eerder een teamcoach inzetten toch? Maar wanneer doe je dat dan? Naar mijn idee zijn er diverse andere redenen waarom het erg goed zou zijn een teamcoach in te zetten.

 

Een nieuw team
Als eerste de vorming van een nieuw team. Jullie komen als nieuw team samen (bij een nieuwe organisatie, afdeling of bij een reorganisatie) en kennen elkaar nog niet of nauwelijks. De organisatie heeft een (duidelijk) plan voor jullie , maar het is belangrijk om ook samen te kijken naar waarom jullie als team bij elkaar zijn. Wat is jullie doel en hoe willen jullie hier aan werken. Om deze doelen te behalen en taken te verdelen is het goed te weten waar ieders talenten en kwaliteiten liggen om zo de taken en rollen te verdelen, voor een optimaal behalen van jullie doel.

Daarnaast is het belangrijk te werken aan thema’s zoals vertrouwen, communicatie, geven en ontvangen van feedback en het nemen van verantwoordelijkheden om zo de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Snelle groei in je bedrijf
Het snel groeiende bedrijf! Je bent ineens geen start up meer! De aanvragen voor jullie product of dienst stromen binnen en om dit allemaal aan te kunnen hebben jullie in korte tijd veel nieuwe mensen aangenomen. Jullie gaan voor goud! Er wordt hard gewerkt, overuren gedraaid en iedereen komt met een glimlach op zijn of haar gezicht naar het werk. Hoezo moet je hier dan een teamcoach op zetten? Dat is toch niet nodig en er is zeker geen tijd voor nu het zo druk is.

Ik kan deze gedachten heel goed begrijpen en toch ben ik van mening dat dit een cruciaal moment is om een teamcoach met je team mee te laten kijken. Juist omdat het aan de productiekant zo goed gaat, ligt alle focus op het binnenhalen van klanten en orders en is er even geen oog voor de individuele mensen in een team. Heb je even niet de tijd elkaar echt te leren kennen en te onderzoeken waarvoor je bij wie terecht kunt.

En als er dan een tegenslag komt….dan heb je samen heel hard gewerkt voor de klant, maar is er nog geen tijd geweest voor het fundament van je team en kan het zo ineens heel wankel komen te staan.

 

De volgende stap
Stagnatie in de ontwikkeling. Jouw team is al een hele tijd samen en het loopt als een trein, maar nu zijn jullie toe aan een nieuwe uitdaging. Jullie willen een volgende stap zetten, maar ja wat is die stap dan en hoe realiseer je dat dan? Het kan zijn dat jullie meer willen bereiken en dus nieuwe taak doelen willen stellen. Of dat jullie als team meer zelfsturend willen worden en dus het proces en de samenwerking willen optimaliseren.

Een belangrijke nieuwe fase in de teamontwikkeling en dit kan veel vragen oproepen. Wat is daar dan voor nodig en verandert dat nog iets aan rollen en verantwoordelijkheden? We hebben het al zo lang op deze manier gedaan en hoe zet je dan zo’n verandering goed in?

 

Maar waarom dan een teamcoach?
Zoals je ziet zijn er tal van redenen die aanleiding geven om tijd en aandacht aan je team te besteden. En ik hoor nu de vervolgvraag al komen… “maar dit is toch de rol van de teammanager of teamleider?”

Jazeker! De teamleider of -manager speelt hierin een belangrijke rol, maar veelal gaat het hier om groepsdynamica en procesbegeleiding. En doordat een manager altijd onderdeel is van de groep en ook erg veel kennis en kunde heeft over de inhoud (jullie product, dienst en de organisatie) werkt het vaak beter om hier een externe partij voor in te schakelen. Een teamcoach kan jullie vanaf de zijlijn begeleiden in het proces, feedback geven op wat er binnen het team gebeurt en sturing geven aan de groei en ontwikkeling.
Een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt, want wanneer een team kan functioneren vanuit openheid, eerlijkheid en vertrouwen, bouwen op ieders talenten dan is het ijzersterk. Goed dus om hier vanaf het begin en steeds weer aandacht voor te hebben. Zo sta je sterk ook als je als team of organisatie een tegenslag tegenkomt.

Wil jij ervoor zorgen dat jouw team tegen een stootje kan? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking!

Imke Bertrams
Trainer en Teamcoach
Buro Ooit – Ontdekken, ontwikkelen en Inzetten van Talent