Waarom ik doe wat ik doe?

Waarom ik doe wat ik doe?

Dat is een vraag die mij veel gesteld wordt. Waarom ben je je eigen bedrijf gestart? Waarom ben je trainer en coach geworden en waarom talentontwikkeling en teamcoaching?

Om eerlijk te zijn, heeft het best even geduurd voordat ik hier echt antwoord op kon geven. Het was en zoektocht naar mezelf en een weg, die niet zonder vallen en opstaan en zonder tranen is verlopen.

 

Als je me echt zou kennen….

En om hier goed antwoord op te geven zal ik eerst misschien een andere vraag moeten beantwoorden. Als je me echt zou kennen, zou je weten…..
Dat ik perfectionistisch en eigenwijs van aard ben, dat ik ergens in mijn leven mezelf heb wijs gemaakt dat ik het allemaal alleen moet kunnen en dat ik mezelf als beroepsprofessional nooit goed genoeg vond. Tja….. niet echt het recept om voor jezelf te beginnen.

Daarnaast, ben ik een generalist. Zo iemand, die alles wel redelijk kan en heel veel dingen leuk vindt. Lang heb ik dan ook, voor mijn gevoel, rondgedobberd in een rubber bootje op de zee van mogelijkheden. Niet wetend welke kant ik op wilde en waar ik nou echt happy van werd. Met een jaloers blik, keek ik naar mensen, die wel een richting en doel hadden en precies wisten hoe ze daar moesten komen.

 

Het roer moest om

Tot ik een aantal jaar geleden deze situatie helemaal beu was en ik mezelf de zo genoemde ‘schop onder mijn kont’ heb gegeven. Ik ben gaan zitten, met een groot leeg vel papier en ben gaan brainstormen, met twee belangrijke vragen als leidraad; “Waar word ik nou echt blij van?” en “wat houdt me tegen om dit te gaan doen?”
Dit was geen brainstorm van een uurtje, maar een zoektocht van 6 weken (en natuurlijk al die voorafgaande jaren getob en gepieker). Een hele zomervakantie heb ik mezelf bevraagd, gepusht en heb ik met mezelf geworsteld, maar aan het eind was ik er wel uit:

– ik wil met mensen werken;
– anderen helpen drempels te overwinnen en het beste uit zichzelf te halen;
– aan de slag met groepen, teams en groepsdynamica;
– mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Communicatie combineren;
– mijn eigen ideeën tot leven laten komen;
– mezelf en de wereld eindelijk laten zien wat ik in mijn mars heb;
– werken vanuit experimenteren, doen en ervaren;
– met mijn eigen struggel en zoektocht naar mijn talent, anderen inspireren;

 

Voor die duiveltjes was geen plek meer

En met die vervelende stemmetjes in mijn hoofd heb ik afgerekend. Ik heb ze hardop uitgesproken, op hout geschreven en verbrand en flink wat tranen gelaten. Maar wat een opluchting was het om te merken dat ik het niet alleen hoefde te doen! Dat er veel lieve mensen om me heen zijn, die me in mijn proces en mijn keuzes onvoorwaardelijk steunen. Vooral mijn partner is mijn rots en echte held!

 

Van dromen naar doen

Nu kon ik aan de slag! Het vorm geven van mijn droom kon beginnen. En voor mij was de beste combinatie, van de boven genoemde elementen, een eigen bedrijf als trainer en coach. Een buro waar ik mensen help bij het ontdekken, ontwikkelen en inzetten van hun talent om zo het beste uit zichzelf of het team te halen. Waarbij ik werk vanuit de vraag, vanuit het nu, met ervaringsgerichte opdrachten en prikkelende vragen om zo tot nieuwe ideeën en inzichten te komen. Mijn rugzak met kennis, ervaringen, talenten en persoonlijk eigenschappen neem ik mee in elk contact. Het geeft me voldoening hier uit te kunnen putten en anderen hiermee verder te helpen.
Ik wordt er gelukkig van, om mensen te zien groeien en opbloeien tot de beste versie van zichzelf. De sprankelende ogen, een rechtere rug, meer rust en meer zelfvertrouwen. Dat zijn de cadeautjes die ik krijg aan het einde van een training of coaching traject.

 

Dat is de reden waarom ik doe wat ik doe!!!!

 

Imke Bertrams
Trainer en coach
Buro ooit