Onderwijs

Hoop jij dat jouw leerlingen/studenten OOIT een talentvolle carrière zullen hebben waarin ze helemaal tot hun recht komen?

Wil je hen een zinvolle Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB) geven, waarbij zij ontdekken wie ze zijn en wat ze willen doen in hun werkende leven? Maar leveren vragen als “Wat wil ik later worden?” of “Welke studie zou bij me passen?” niets op. Dan is het goed om op een andere manier naar talentontwikkeling te kijken.

Mijn ervaring is dat de meeste leerlingen en studenten het erg lastig vinden om over hun toekomst na te denken. Zij zijn bezig met het nu. “Ik wil mijn brommercertificaat halen”, “Ik wil dit studiejaar goed afronden”, “Ik moet om 17.00 werken” of “Ik moet mijn broertje of zusje zo van school halen”, zijn de dingen die hen bezighouden.

 

Een succesvolle toekomst begint bij het (mogen) ontdekken van je eigen talent
- Imke Bertrams

onderwerpen van de 'Toolkit'

1. Wie ben ik, wat zijn mij competenties en talenten?
2. Wat vind ik belangrijk?
3. Hoe kan ik mij ontwikkelen?
4. Wat zijn mijn doelen?
5. Wat is er nodig om mijn doelen te bereiken?
6. Hoe kan ik gebruik maken van mijn netwerk?

Toolkit

Het is dus van belang om van talentontwikkeling en LOB iets te maken van nu, met doelen die de leerlingen nu kunnen overzien en die aansluiten bij waar zij nu mee bezig zijn. Om hen zo te leren hoe ze naar hun eigen talenten en groei kunnen kijken en zij dit in de toekomst zullen blijven doen.

In plaats van dat ze alle antwoorden nu al moeten hebben, geef je hen als het ware een ‘toolkit’ mee. Een manier van zelfreflectie en zelfkennis die hen helpt om de juiste keuzes te maken voor nu en in de toekomst.

Wil jij ontdekken hoe jij jouw leerlingen een toolkit voor de toekomst meegeeft? Neem dan contact op voor een eerste kennismaking